viernes, 10 de diciembre de 2010

Entrega del premi Nobel de la Pau a una cadira buida

Liu Xiaobo ha merescut el premi Nobel de la Pau des d' Oslo sense poder assistir-hi donada la condemna d'onze anys que està complint. Tampoc ha hagut substitut ja que les autoritats xineses han prohibit aquesta assistència a l'acte. Però el govern xinès ha anat molt més enllà: ha censurat per tot el país qualsevol tipus d'informació dels premis. És a dir, la cerimònia d'avui ha estat una noticia inexistent pels ciutadans d'aquest país.


La cadira buida de Liu Xiaobo entre els membres del comité del Nobel de la Pau, avui a Oslo.

Xina està enfrontada amb Liu Xiaobo des dels seus inicis per ser un defensor rebel dels drets humans i qüestionar les decisions de l'autoritat.

Liu Xiaobo
Liu Xiaobo és un intel·lectual xinès i activista dels drets humans des de que es va doctorar en literatura i va començar a escriure revelant-se contra l'estat. La seva vida ha  estat protagonitzada per la continua reivindicació de la llibertat absoluta encara que ell s'ha vist afectat per restricció de la capacitat d'expressió. Ha estat protagonista de molts fets clamats pel canvi a Xina però els més importants són la vaga de fam a Tainamen i la publicació del article 08.

La vaga de fam es va duu a terme al 1989 quan Liu Xiaobo era professor a la universitat de Pequín i va iniciar aquesta vaga per tal de desautoritzar la dictadura i donar importància a la lluita de classes. Va incitar a milions d'estudiants perquè s'unissis a la vaga encara que, la repressió militar fou molt dura. La plaça de Tianamen es va convertir en un bany de sang omplert de víctimes innocents. Xiaobo va ser condemnat durant vint mesos a la presó. Aquests fets van canviar totalment la seva vida i el deu destí ja que no podia exercir de professor i es va dedicar escriure. Les seves obres van ser més de nou-cents articles i onze llibres, la majoria censurats. Això el va portar de nou a la presó:

L'article 08 va ser una carta la qual demanava al govern que actués amb nous ideals i que donés més llibertat política al poble xinès. Tot això ho feia clamant l'imposició d'una república federal. Aquest fet el va portar a la condemna actual, una condemna d'onze anys de presó, una condemna injusta ja que l'ordenament jurídic xinès exposa el dret d'expressió; per tant, no hi havia conflicte ni motiu per encarcelar-lo.

Amb totes aquestes accions Xina ha aconseguit avui ser el centre de totes les crítiques però sobretot, el més important, el protagonisme de Liu Xiaobo arreu del món sent un símbol de lluita pels drets humans dels ciutadans xinesos. Aquest personatge s'ha imposat davant de l'autoritat totalitària, l'ha qüestionat i l'ha insultat promovent noves solucions. Tot això li ha costat onze anys de presó però avui, per fi, s'ha vist reconegut la seva continua lluita per fer de la Xina un país millor.



No hay comentarios:

Publicar un comentario